Recenzii carte
Procesarea cu fluide supercritice. Aspecte fundamentale şi aplicaţii.
Autor: Liliana Gîtin
Cartea Procesarea cu fluide supercritice. Aspecte fundamentale şi aplicaţii, redactată într-o structura modernă, a urmărit să trateze, în detaliu, unul din conceptele procesării minime atermice, concept legat de starea supercritică, fiind cea mai frumoasă stare pe care Cagniard de LaTour a făcut-o cunoscută.
Lucrarea prezintă proprietăţile fizico-chimice, clasificarea şi avantajele utilizării fluidelor supercritice, precum şi aplicaţiile în domeniul biotehnologiei şi industriei alimentare.
Capitolele 3 si 4 abordează una din direcţiile actuale ale utilizării fluidelor supercritice, respectiv studiul proceselor enzimatice. Astfel, sunt prezentate principalele bioreactoare cu funcţionare la presiuni înalte şi aspecte privind stabilitatea preparatului comercial Novozym 435 în dioxid de carbon supercritic, rezultate obţinute în cadrul programului internaţional Marie-Curie HPMT-GH-01-00418-17 intitulat Enzymatic reactions in dense gases la Laboratorul pentru Procese de separare, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Universitatea din Maribor, Slovenia.
ALIMENTE FUNCŢIONALE – Alimentele şi sănătatea*
Corelaţia dintre alimentaţie şi sănătate reprezintă o problemă căreia i se acordă, în prezent, o atenţie specială. Multe din maladiile care fac victime, în zilele noastre, îşi au originea în dezechilibrele metabolice cauzate de deficienţe nutriţionale. Sensibili la concluziile cercurilor ştiinţifice din domeniu, producătorii de alimente încearcă să-şi dirijeze producţia spre acele produse care au un potenţial nutritiv cel mai adecvat nevoilor omului civilizaţiei actuale. De fapt, alimentele pentru sănătate constituie, în prezent, un domeniu în plină efervescenţă, iar reprezentan-tele principale sunt alimentele funcţionale.
Prin definiţie, alimentele funcţionale sunt produse sau componente ale acestora, care determină, la nivelul organismului, un răspuns fiziologic pozitiv, cu efecte benefice asupra sănătăţii.
ALIMENTE PENTRU NUTRIŢIE SPECIALĂ*
Dezvoltarea industriei alimentare, cu diversificarea permanentă a produselor, ca şi studiile privind relaţia alimente-sănătate au condus la o atenţie sporită acordată acestui acestui domeniu atât în plan ştiinţific, cât şi economic şi politic. În numeroase ţări s-au instituit programe naţionale privind alimentaţia, iar specialiştii încearcă să stabilească strategii comune.
Alimentele cu efecte benefice asupra sănătăţii au fost clasificate în două mari grupe: alimente pentru utilizare nutriţională particulară şi alimente funcţionale. După ce într-o lucrare apărută în anul
HACCP – analiza riscurilor puncte critice de control
HACCP – analiza riscurilor puncte critice de control (Gabriela Rotaru, Carmen Moraru) a reprezentat prima abordare completă a metodei HACCP cu aplicaţii în industria alimentară, scrisă în limba română, publicată cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii în România. Despre această carte John Rogers, de la Institutul de Resurse Naţionale, Chatam, din Marea Britanie, spunea în cuvântul introductiv: “HACCP este un subiect important, deoarece utilizarea acestei metode a foat recomandată în multe dintre directivele şi regulamentele internaţionale privind asigurarea calităţii produselor alimentare”. Acum, după 10 ani de la apariţia acestei cărţi şi înainte de aderarea ţării noastre la UE, constatăm că aplicarea sistemului HACCP a devenit obligatorie pentru unităţile din industria alimentară, ceea ce demonstrează utilitatea acestei lucrări.