Sub Meniu

Contul Dvs.

Librarie Editura Academica







Dupa autentificare, puteti edita detaliile contului Dvs. si vizualiza starea comenzilor efectuate pe site.

Recenzii recente


Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Noutăţi


Warning: explode() expects parameter 2 to be string, array given in /home/asilroma/public_html/academica/modules/mod_jxtc_vmshowcase/mod_jxtc_vmshowcase.php on line 106
la Editura Academica

Macovei Viorica Maria, Costin Gheorghe Miron
Laptele, aliment-medicament

Florea Traian (editor), Dima Stefan (editor), Costin Gheorghe Miron (editor), Bahrim Gabriela, Banu Iuliana, Borda Daniela, Cîrîc Alexandru, Elisei Alina, Segal Rodica, Stanciu Silvius, Turtoi Maria
Microîncapsularea pentru sisteme alimentare

Recenzii carte

Procesarea cu fluide supercritice. Aspecte fundamentale şi aplicaţii.

fluide-supercritice_thAutor: Liliana Gîtin
Cartea Procesarea cu fluide supercritice. Aspecte fundamentale şi aplicaţii, redactată într-o structura modernă, a urmărit să trateze, în detaliu, unul din conceptele procesării minime atermice, concept legat de starea supercritică, fiind cea mai frumoasă stare pe care Cagniard de LaTour a făcut-o cunoscută.  
Lucrarea prezintă proprietăţile fizico-chimice, clasificarea şi avantajele utilizării fluidelor supercritice, precum şi aplicaţiile în domeniul biotehnologiei şi industriei alimentare.
Capitolele 3 si 4 abordează una din direcţiile actuale ale utilizării fluidelor supercritice, respectiv studiul proceselor enzimatice. Astfel, sunt prezentate principalele bioreactoare cu funcţionare la presiuni înalte şi aspecte privind stabilitatea preparatului comercial Novozym 435 în dioxid de carbon supercritic, rezultate obţinute în cadrul programului internaţional Marie-Curie HPMT-GH-01-00418-17 intitulat Enzymatic reactions in dense gases la Laboratorul pentru Procese de separare, Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, Universitatea din Maribor, Slovenia.

Citeşte mai mult...

ALIMENTE FUNCŢIONALE – Alimentele şi sănătatea*

scan_alim-functionaleCorelaţia dintre alimentaţie şi sănătate reprezintă o problemă căreia i se acordă, în prezent, o atenţie specială. Multe din maladiile care fac victime, în zilele noastre, îşi au originea în dezechilibrele metabolice cauzate de deficienţe nutriţionale. Sensibili la concluziile cercurilor ştiinţifice din domeniu, producătorii de alimente încearcă să-şi dirijeze producţia spre acele produse care au un potenţial nutritiv cel mai adecvat nevoilor omului civilizaţiei actuale. De fapt, alimentele pentru sănătate constituie, în prezent, un domeniu în plină efervescenţă, iar reprezentan-tele principale sunt alimentele funcţionale.

Prin definiţie, alimentele funcţionale sunt produse sau componente ale acestora, care determină, la nivelul organismului, un răspuns fiziologic pozitiv, cu efecte benefice asupra sănătăţii.

O incursine amplă în această problematică o reprezintă lucrarea ALIMENTE FUNCŢIONALE – Alimentele şi sănătatea, elaborată de G.M. Costin, Rodica Segal (editori) şi apărută în editura Academica, Galaţi, 1999, scrisă în memoria profesorului Brad Segal “pentru meritul de a fi  iniţiat domeniul de cercetare ştiinţifică de mare actualitate, la limita dintre ştiinţa alimentelor şi ştiinţele medicale”.
ALIMENTE PENTRU NUTRIŢIE SPECIALĂ*

scan_alim-nutritie-specialaDezvoltarea industriei alimentare, cu diversificarea permanentă a produselor, ca şi studiile privind relaţia alimente-sănătate au condus la o atenţie sporită acordată acestui acestui domeniu atât în plan ştiinţific, cât şi economic şi politic. În numeroase ţări s-au instituit programe naţionale privind alimentaţia, iar specialiştii încearcă să stabilească strategii comune.

Alimentele cu efecte benefice asupra sănătăţii au fost clasificate în două mari grupe: alimente pentru utilizare nutriţională particulară şi alimente funcţionale. După ce într-o lucrare apărută în anul 1999 a fost prezentat pentru prima dată în ţara noastră domeniul alimentelor funcţionale, în anul 2001, Editura Academica, continuând seria intitulată Alimentele şi sănătatea, a publicat volumul ALIMENTE PENTRU NUTRIŢIE SPECIALĂ. Editorii acestei cărţi sunt prof.dr.ing. Gheorghe Miron Costin şi prof.dr.ing. Rodica Segal, care au coordonat un colectiv de autori format din specialişti de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi, dar şi din Italia, SUA şi Marea Britanie.

Citeşte mai mult...

HACCP – analiza riscurilor puncte critice de control

HACCP – analiza riscurilor puncte critice de control (Gabriela Rotaru, Carmen Moraru) a reprezentat prima abordare completă a metodei HACCP cu aplicaţii în industria alimentară, scrisă în limba română, publicată cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii în România. Despre această carte John Rogers, de la Institutul de Resurse Naţionale, Chatam, din Marea Britanie, spunea în cuvântul introductiv: “HACCP este un subiect important, deoarece utilizarea acestei metode a foat recomandată în multe dintre directivele şi regulamentele internaţionale privind asigurarea calităţii produselor alimentare”. Acum, după 10 ani de la apariţia acestei cărţi şi înainte de aderarea ţării noastre la UE, constatăm că aplicarea sistemului HACCP a devenit obligatorie pentru unităţile din industria alimentară, ceea ce demonstrează utilitatea acestei lucrări.

Chimia alimentelor

Volumul de “Chimia alimentelor”, avându-l ca autor pe domnul prof.dr.chim. Traian Florea de la Catedra de Chimie a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, a apărut ca noutate editorială în literatura ştiinţifică românească, nu prin conţinutul exhaustiv al tematicii, ci prin modul original de tratare exclusivă prin prisma relaţiilor structură şi reactivitate chimică în alimente a unui complex de biomolecule esenţiale ca hidraţi de carbon, aminoacitzi, peptide, proteine, acizi nucleici, enzime, vitamine şi hormoni.
Dinamica transformărilor acestor combinaţii în organismele vii, domeniu propriu biochimiei, nu a fost absorbit decât în relaţia aliment–efect nutriţional. Prin aceasta s-a justificat şi fundamentat, de exemplu, necesitatea alimentelor funcţionale, a  fibrelor alimentare a alimentelor fortifiate şi implicit, a căilor de particularizare şi caracterizare chimică a acestora.

Citeşte mai mult...

Ştiinţa şi ingineria brânzeturilor
În Editura Academica apare o lucrare fundamentală pentru industria laptelui “Ştiinţa şi ingineria fabricării brânzeturilor” (editor G.M. Costin) scrisă de 10 autori, într-un volum de 725 pagini şi 500 exemplare.
Deşi brânzeturile sunt cunoscute de mii de ani, fabricarea unui lot de calitate superioară rămâne un proces care solicită producătorului rezolvarea a numeroase probleme. Proiectarea fabricii, utilajele şi instalaţiile utilizate, etapele procesului de fabricaţie, sisteme de asigurare a calităţii, metodele de analiză şi controlul producţiei, sunt doar câţiva dintre factorii care afectează caracteristicile produsului finit.
Amplificând aceste probleme cu marea diversitate de brânzeturi cunoscute pe plan mondial, peste 2000 de sortimente de interes general sau local şi un volum impresionant de brânzeturi rezultat din prelucrarea a peste 35% din laptele produs pe plan mondial, rezultă necesitatea unor lucrări referitoare la ştiinţa şi tehnologia brânzeturilor.

Citeşte mai mult...

Produse lactate fermentate

O lucrare care nu trebuie să lipsească din biblioteca specialistului în industria laptelui: “Produse lactate fermentate”, editor G.M. Costin. Cartea este scrisă de 11 autori, dintre care 3 sunt cercetători în Departamentul de Bioingrediente al laboratoarelor Chr. Hansen din Danemarca.
Produsele lactate fermentate, numite adesea şi produse lactate acide, obţinute artizanal de peste 3000 de ani, au fost de-a lungul timpului asociate cu proprietăţi miraculoase bazate pe convingeri considerate deopotrivă magice şi ştiinţifice.
De multă vreme, s-a considerat că unele produse lactate fermentate au calităţi uneori inexplicabile, fiind capabile să vindece boli şi să prelungească viaţa. De abia în ultimele decenii s-au găsit explicaţii ştiinţifice pentru efectele benefice asupra sănătăţii omului, deşi acestea au fost menţionate încă de acum un secol (Mecinicov, 1908).

Citeşte mai mult...

Aplicaţii ale separării prin membrane în biotehnologie şi industria alimentară*

A fost editată lucrarea “Aplicaţii ale separării prin membrane în biotehnologie şi industria alimentară” (G.M. Costin, Traian Florea) despre care academicianul Cristofor Simionescu scria în prefaţă: “Scrisă atractiv, accesibilă unui public larg şi cu nivele de pregătire diferite, lucrarea tratează probleme fundamentale ale separării prin membrane insistând asupra aplicaţiilor ei în biotehnologie şi industria alimentară. Cartea se adresează personalului din cercetare şi tehnic ingineresc, studenţilor şi tuturor celor care doresc să pătrundă în intimitatea unor procese industriale legate de lumea vie”. La data apariţiei, autorii au sperat ca lucrarea să fie o pledoarie pentru modul în care un grup particular de procese apropie şi îmbină fericit principiile generale ale biotehnologiilor cu scopurile practice şi performante de fabricare, diversificare şi condiţionare a produselor actuale şi de viitor din industria alimentară. Unele aplicaţii din industria modernă a laptelui justifică acest deziderat.
Ignorate timp de milenii de către om – deşi însoţindu-l în permanenţă şi manifestându-se ca factor esenţial al însăşi existenţei şi evoluţiei sale – procesele de membrană şi aplicaţiile lor, în principal în biotehnologie şi industria alimentară, se înscriu în ultimele decenii, printre zonele de interes ale cercetării fundamentale şi aplicate ale unor colective din ce în ce mai numeroase şi diverse.

Citeşte mai mult...